Boršč z červené řepy pro děti od 10. měsíců

02.06.2013 10:56

Boršč z červené řepy


Ingredience:

1 celá čerstvá řepa, 1 mrkev, 1 petržel, 2 větší brambory, 1 lžička řepkového oleje, 1 bobkový list, 2 kuličky nového koření, bylinková sůl a 1 bílý jogurt

Postup:
Červenou řepu oloupeme, nakrájíme na kostičky, dáme do vroucí vody a mezitím si připravíme další zeleninu. Očistíme a nakrájíme mrkev, petržel a brambory a přidáme je k řepě. Boršč ochutíme bobkovým listem, novým kořením a špetkou bylinkové soli a necháme vařit přibližně 15 až 20 minut. Ze zeleninového boršče vyndáme bobkový list a nové koření a přilijeme panenský řepkový olej. Servírujeme s bílým jogurtem.

Červená řepa a její vliv na zdraví
Červená řepa svým složením posiluje imunitní systém. Kromě jiných prospěšných látek obsahuje vysoké množství vitamínu C, kyselinu listovou a draslík. V červené řepě se také nachází neškodné červené barvivo betanin, které zabarvuje moč dorůžova. Protože má řepa pikantní chuť, je dobré ji pro děti zkombinovat např. s mrkví, petrželí nebo bramborem. Tato zelenina ještě zvýší příjem vitamínu C a dodá tělu potřebné karoteny a antioxidanty.

Kontakt

Tozvladnem mirka@zvladnemto.cz