Rýžový nákyp

28.02.2015 14:15

Narazila jsem na recept na výborný rýžový nákyp. Manžel většinou vyžaduje k obědu maso a tak jsem se trošku bála, jak to vezme. No, oblizovali se i se svou tříletou zmenšeninou až za ušima :)

Ingredience:

Základ:

3/4 l mléka (pro alergiky na bílkovinu kravského mléka doporučuji pohankový nápoj)

5 dkg másla

5 dkg cukru

20 dkg rýže 

lžička perníkového koření nebo skořice - kdo má rád.

Do vychladlého základu:

6 dkg másla

8 dkg cukru

3 žloutky

citronová kůra

vanilka

meruňkový kompot (švestkový)

Nakonec:

sníh ze 3 bílků


Postup:

Do vařícího mléka dáme máslo, cukr a přebranou vypranou rýži, kterou uvaříme doměka. Kaši necháme vychladnout. 

Máslo utřeme s cukrem a žloutky do pěny, přidáme citronovou kůru a vanilku, vychladlou rýžovou kaši a scezené ovoce.

Z bílků ušleháme tuhý sníh a jemně vmícháme.

Pečeme 1 hodinu na 180 stupňů.Nákyp je možné před servírováním ještě polít kompotovou šťávou.

Zdroj: www.labuznik.cz

Kontakt

Tozvladnem mirka@zvladnemto.cz