Co možná o těhotenských testech nevíte

20.05.2014 21:24

Moc dobře znám ten stav, kdy žena netrpělivě čeká každý měsíc na to, jestli "už se miminko podařilo". Když jsme chtěli žabáčka, byla jsem neskutečně dobrým lovcem duchů na těhotenských testech a kdyby nepsaly digitální testy čísla, určitě bych nějakého ducha našla i tam. Za testy ženy dnes utrácí velké peníze v netrpělivém očekávání. Tehdy jsem navštěvovala i různé diskuze, kde se páry snažili o miminka a přišla jsem na spoustu zajímavých informací. Pokud i vy patříte do této skupiny, určitě už jste si položili alespoň některou z těchto otázek:

Kdy nejdříve testovat?

Citlivost testů se definuje jako hladina hCG, která je potřeba k tomu, aby se na testu projevil pozitivní výsledek. Čím je test citlivější, tím menší množství hormonu odhalí. V začátcích těhotenství proto volte co nejcitlivější testy. Ještě před několika lety byla většina testů schopná odhalit hladinu víc než 100mlU/hCG. V současnosti nabízejí i citlivost 20mlU/hCG, tudíž jsou schopné odhalit těhotenství mnohem dříve. Hladiny 20mlU/hcG totiž hormon těhotných žen může dosáhnout už za sedm až deset dní po ovulaci, ale žen, u kterých je tímto testem těhotenství v takto raném stádiu prokazatelné, je velmi málo. Jen uhnízdění vajíčka trvá 7-10 dnů a až poté začne tělo produkovat hormon choriongonadotropin (hCG), který vlastně poukazuje na těhotenství a ještě několik desítek hodin trvá, než se z krve začne vylučovat i do moči. Za průkazné tedy můžeme považovat testování mezi 16.– 20. dnem od předpokládaného oplodnění.

Brzké testování s sebou také přináší jistá rizika. Tyto citlivé testy mnohokrát odhalí těhotenství, které již ve svém zárodku brzy zaniká a nenechá v těle ženy žádné následky. Pokud  by žena s testováním počkala o týden déle, mohlo by oplodněné vajíčko odejít v podobě opožděné menstruace a žena by nikdy nezjistila, že byla těhotná. Tento jev bývá celkem častý a proto bývají některé ženy velmi zklamané a smutné.

Může blížící se menstruace ukázat slabou druhou čárku na testu?

V krvi i moči se lehce zvyšuje hladina hCG i v období ovulace anebo těsně před menstruací a oba tyto jevy nemají s těhotenstvím nic společného. I v této době lze najít slabě pozitivní těhotenský test a přitom důvod k radosti (či obavám) není.

Falešně pozitivní těhotenský test 

Riziko falešného pozitivního testu je však vysoké v případě, že užíváte některé hormonální léky, které obsahují lidský těhotenský hormon, tedy hCG. Patří mezi ně např. Pregnyl, Profasi, Pergonal, APL. Zbytek těchto hormonů se vylučuje močí a může zbarvit testovací pole.

Zvýšená hladina hCG se může objevovat i u některých onemocnění, které nemají s normálním těhotenstvím nic společného, přesto mohou pozitivně ovlivnit test. Například cysty na vaječnících či mimoděložní těhotenství, kdy je plod uhnízděn někde jinde než v děloze. V těchto případech se často objevuje i bolest břicha, takže je v každém případě vhodné vyhledat lékaře, při podezření na mimoděložní těhotenství je to nutné!

Může se těhotenský test, pokud byl poprvé negativní, použít dvakrát?

Test funguje na základě imunologické reakce, kdy na testu je polštářek, který obsahuje myší protilátky proti hCG a koloidní zlato a přes to membránu s testovací a kontrolní liní. Testovací line je potažená anti-hCG protilátkami a kontrolní je potažená kozími anti myšími protilátkami. Takže když po proužku vzlíná "těhotná" moč , tak se hCG z moči naváže na protilátky proti HCG a koloidní zlato obarví proužek. Když je moč bez hCH, tak se logicky nemá co navázat a testovací část se nezbarví. Zbarví se jen ta kontrolní část, na které jsou kozí anti myší protilátky, ta se zbarví ať tam lidské hCG je nebo není. No a protože to koloidní zlato je už vyvázané, tak by test znovu již nefungoval.

Jak ušetřit za těhotneské testy?

Pokud si koupíte test, který není zablený v plastovém pouzdru a jsou to jen takové tz proužky, tak je můžete opatrně podélně (ne příčně!!!) přestřhnout na 2 části. :)

 

Jestli se tedy pokoušíte o miminko, přeji vám velmi mnoho zdaru a krásné dvě čárky na testu!!! 

 

Autor článku: Mgr Miroslava Klímová

Zdroje: https://www.femina.cz/

            www.ona.idnes.cz